DAVID HÄRENSTAM - Classical Guitar

   Skådespelerskan Stina Ekblad, gitarristen David Härenstam, flöjtisten Peter Fridholm och kontrabasisten Lauri Antila möts i ett personligt sammansatt program, där den finlandssvenska poeten Edith Södergran är huvudperson. Vi får höra dikter, några tonsatta, ur hela hennes produktion, och musik inspirerad av Södergrans dikt och liv.

    Den klassiska musiken är vald utifrån berättelsen om Edith, för att förstärka. Men det är också musik som Edith själv i flera fall kan ha lyssnat på under sin levnadstid.


Musiker:

Peter Fridholm, tvärflöjt

Lauri Antila, kontrabas

David Härenstam, klassisk gitarr

Recensioner från vår turné genom Sverige 2016-17:

Det blev en laddad kväll… en sådan drabbande kraft… något alldeles extra... en förstklassig Södergraninterpret… Den genomusikaliske gitarristen David Härenstam… Den här kvällen blir något att bära med sig och minnas.

Nya Lidköpings Tidning


Magisk Musikkväll…  tre riktiga proffsmusiker…  Det kändes som om tiden stod still och man kunde vagt i bakgrunden höra kajornas skrik utanför kyrkan.

Västerviks tidning


Sviten fungerade på kornet som återkallade till Södergrans sommarviste... gitarren var perfekt insatt i läsningen...  genialt lästa och gestaltade tolkningar.

Nya Wermlands Tidningen


Under två oavbrutet fascinerande timmar förmedlade Stina Ekblad med fingertoppskänsla Edith Södergrans kristallklara, överraskande, kroppsnära språk.

Kristianstadsbladet


De gjorde ett förnämligt program tillsammans... oerhört fingerfärdigt spel och dramatiska vändningar. En fantastisk solist (David)... Elegant i vit klänning med blå bård framstår hon med ett slags Bergmansk respekt nivå fast mjukare. Och så är det rösten. Klingande, viskande bärande varm och kall. Att tolka finlandssvensk lyrik på det sätt hon gör är kongenialt samtidigt så egen, helt igenom värdiga ton.

Smålandsposten


Storpublik hörde Ekblad läsa Södergran i sommarkvällen… solistiska prestationer av bästa märke… strålande publikkontakt,

Dalarnas Tidningar


Program

Wilhelm Peterson-Berger (1867-1942) Arr: Mats Bergström

Intåg i sommarhagen


Johan Helmich Roman (1674 – 1758) Sonata E-moll

Lento

Allegro

Grave

Allegro

Vivace-Andante-Vivace


Anders Nilsson (1954) Spegeln

 

Erland von Koch (1910-2009) Canto e Danza


-PAUS-


Hugo Alfvén (1872-1960) Liten svit för soloflöjt   


Staffan Storm (1964) Memories of Raivola (skrivet för denna ensemble)


Gunnar Edander (1942) Text: Edith Södergran Arr: David Härenstam

Upptäckt - Nocturne - Nordisk vår - Stjärnorna

 

Rune Andersson (1936) Text: Edith Södergran Arr: David Härenstam

Dagen SvalnarProgrammet kan också bokas som en duo med bara Stina och David. Den instrumentala musiken blir då istället gitarrsolon av Barrios, Paganini, Ponce och Dyens.Stina Ekblad

är en av sin generations främsta skådespelare. Hon Guldbagge-belönades för sina insatser i Bo Widerbergs “Ormens väg på hälleberget” samt i Mai Zetterlings “Amorosa” och Guldbagge-nominerades för sin roll i “Det enda rationella”. Hon har under årens lopp medverkat i mängder av kritikerrosade föreställningar, långfilmer och TV-produktioner.

Stina har förutom Guldbaggen erhållit exempelvis Svenska Akademiens Carl Åkermarks stipendium, Svenska Filmakademins Kurt Linder-stipendium, Dramatens O´Neill-stipendium, Svenska Finlands folktings förtjänstmedalj och den kungliga medaljen Litteris et artibus. Stina anlitas ofta som uppläserska och recitatris av lyrik och melodramer och samarbetar gärna med olika orkestrar och musiker. 1994 sammanställde hon en CD-skiva med dikter av Edith Södergran. 2002 fick hon ett fyraårsförordnande som professor i scenisk gestaltning med inriktning mot textinterpretation och språklig gestaltning vid Teaterhögskolan i Stockholm. Stina är under 2016 b.la. aktuell i huvudrollen som Kristina i Mats Eks pressrosade uppsättning på Dramaten av Wilhelm Mobergs- Utvandrarna.


David Härenstam, gitarr

Har efter sina högre musikerstudier med en Advanced Diploma för Professor John Mills vid Royal Welsh College of Music and Drama, medverkat på ett flertal CD, radio och TV inspelningar. Han har turnerat i Europa och Australien som solist och i olika ensembler. Musik som sträcker från Argentinsk tango och klassisk musik till improvisationer med egna ”David Härenstam Trio”. David har också spelat in fem skivor i eget namn som prisats av internationell press, och medverkat på inspelningar med ett stort antal musiker från cellisten Andreas Brantelid till Nya Zeeländska sångerskan Sophie Moleta.


Peter Fridholm, flöjt

Har jobbat som soloflöjtist vid bland annat Sveriges Radios Symfoniorkester och Chamber Orchestra of Europé. Han innehar numera tjänsten som soloflöjtist i Kungliga Hovkapellet.

Peter utbildades vid Musikhögskolan i Malmö och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har haft ett stort antal solistuppdrag och turnéer genom åren, bland annat med Mozarts flöjt- och harpkonsert på Norrköpings Symfoniorkesters Kina-turné (dirigen: Lü Jia) och blev utsedd till Artist In Residence” vid ”Centre Of Fine Arts”, Banff, Canada.


Lauri Antila, kontrabas

Studerade till orkestermusiker på Helsingfors Konservatorium. I Stockholm etablerade han sig I mitten av 80-talet, snabbt som frilansmusiker inom flera olika genrer. Han spelar både klassiskt, jazz, folk- och världsmusik och har ofta spelat med olika sångsolister. Lauri har skrivit och spelat mycket teatermusik och musik för modern dans och har turnérat i stort sett över hela Europa med olika grupper och projekt.

 Dagen svalnar


This page can only be

found in Swedish.