DAVID HÄRENSTAM - Classical Guitar

Kammarmusik i världsklass 5 - 27 september 2015

Tre exklusiva kammarmusikkonserter i Karl XV-salen, Kungliga Slottet, Stockholm.

Musik på Slottet

Konserterna genomförs med hjälp av Stockholms stads kulturstöd

19 september kl. 19.30

False Classic

Den fantastiske gitarrvirtuosen Atanas Ourkouzounov (fr) och flöjtisten Mie Ogura (jp) kastar sig mellan jazz, bulgariska danser och virtuos klassisk musik i detta hyllade program!

Första gången denna världsduo spelar i Sverige får inte missas! Via turnéer över hela världen, tre hyllade skivor och ett konsertprogram fyllt av gränsöverskridande ny ’oäkta klassisk musik’ av Chick Corea, George Gershwin, Ligeti, Bartok, Keith Jarret och Atanas själv skapar duon ett helt otroligt vibrerande sound någonstans mellan den klassiska konstmusiken och jazzen. Den svenska violinsten Cecilia Zilliacus gästar denna konsert och bildar en trio med Mie och Atanas för ett uruppförande skrivet just för denna kväll av Atanas själv

 

”breathtaking virtuosity …mastery… an absolutely brilliant performance” San Francisco Classical Voice

 

 

 

 

20 september kl. 16.00

Sibelius Nielsen Zilliacus Härenstam

Denna nya svenska stjärnduo bestående av violinsten Cecilia Zilliacus och gitarristen David Härenstam bjuder på en virtuos konsert med fokus på två av musikens mästare som fyller 150 år 2015 – Jean Sibelius och Carl Nielsen!

 

Cecilia Zilliacus är en av Sveriges främsta violinister med Norden och Europa som arbetsfält. Hennes mångsidiga repertoar av solistiska och kammarmusikaliska verk har genom åren fört henne in i ett oräkneligt antal samarbeten med tonsättare och symfoniorkestrar. I duon med David Härenstam kommer vi, förutom Sibelius och Nielsen, att bjudas på vild tango av Piazzolla, ljuva violinsonater av J. S. Bach och virtuosa toner av Giuliani. Sist men inte minst bildas denna kväll en kvartett med Atanas Ourkouzounov och flöjtisten Mie Ogure för att spela vilda Bulgariska danser och nyskriven musik av Atanas Ourkouzounov.

 

 

 

 

5 september kl. 19.30

Gitarren, Operan och Världen

En konsert med mezzosopranen Ann-Kristin Jones, solist vid Göteborgs-Operan och de kritikerhyllade gitarristerna i The Gothenburg Combo som bjuder på en hisnande resa i tid och rum!

Programmet spänner över inte mindre än tre årtusenden och fem världsdelar och innehåller de mest kända och älskade ariorna ur Carmen av Bizet i vibrerande nytolkningar som återför musiken till sina rötter i den andalusiska folkmusiken, flamencon och den spanska gitarrtraditionen. Manuel de Fallas Siete Canciones Populäres Espanolas får nytt liv i en intensiv tolkning färgad av flamencons råa kraft och kärvhet. Även musik av Rossini, Brahms, Stenhammar. Vidare till traditionell 2000-årig kinesisk klassisk musik, argentinsk tango, amerikansk naturromantisk musik från The Gothenburg Combos hyllade skivor. Kubanska sones samt ”Africa” -ett stycke inspirerat av västafrikansk kora-musik och en tragisk berättelse om frihetslängtan och död.