DAVID HÄRENSTAM - Classical Guitar

Mitt lyckliga liv

- en (barn-)kammaropera om Dunne

 

 

'En finstämd fullträff'

'En lyckligare melodik än den som får ”Mitt lyckliga liv” att sprudla och jubla har jag svårt att föreställa mig. Ett melodiskt språk som rör sig över genregränserna med en sådan spontanitet och samtidigt med sådan klockren exakthet att det helt smälter samman med texten.'

'Sara Jangfeldts oemotståndliga Dunne... Hugo Hanséns härligt medryckande men även finstämda regi...

Dagens Nyheter, Martin Nyström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här natten kan Dunne inte sova. ”Räkna får!” säger pappa. Men Dunne räknar andra saker i stället: alla gånger hon varit lycklig – och olycklig...

 

Mitt lyckliga liv är en helt nyskriven 40 minuter kort kammaropera med libretto av författarinnan själv, Rose Lagercrantz och hade premiär vid Halland Opera and Vocal Festival 15 juli 2016. Den framförs av operasångerskan Jessica Bäcklund och musikalartisten Sara Jangfeldt tillsammans med den klassiska gitarristen David Härenstam och violinsten och Malin-My Wall och har regiserats av Hugo Hansén. Berättelsen ackompanjeras av nyskriven underbar, medryckande musik av Stefan Klaverdal och spelas för barn i åldrarna 5-9.

 

Dunne har längtat efter att börja skolan i hela sitt liv. Men när det äntligen är dags blir hon knäsvag – tänk om hon inte får nån kompis! Att gå i skolan utan att ha kompisar är ju värsta mardrömmen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefan Klaverdals musik bygger ständigt broar mellan olika stilar och uttryck. Som lärare i komposition på Malmö Musikhögskola har han foten tryggt i den klassiska musiken men hans musik sträcker mycket längre än så. I denna kammaropera om Dunne bearbetas mycket av musiken genom datorer och barnen möts både av fashinerande elektroniska ljudväggar, beats och trummor som leder tankarna till modern dansmusik. Klassiska instrument och kompositionsformer, vackra akustiska låtar och underbara medryckande sånger.

 

Vilken tur att Dunne och Ella Frida hittar varandra på skolgården redan nästa dag. De börjar gunga ihop och det fortsätter de med hela höstterminen. Dunne är lycklig, och när hon och pappa firar jul hos mormor och morfar kan hon inte låta bli att längta efter att skolan ska börja – för då får hon träffa sin bästis igen. Men något har hänt under lovet. Ella Frida klarar inte av att berätta vad, fröken får göra det. Och Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen…

 

 

Läs Dagens Nyheters recension av uruppförnadet här:

http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/mitt-lyckliga-liv-pa-skottorps-slott/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CV - Sara Jangfeldt

Sara Jangfeldt är född i Stockholm 1976. På Adolf Fredriks Musikskola fick Sara sin klassiska sångträning och genom att kombinera denna utbildning med träning i klassisk och modern dans och teater formades Sara tidigt till en mångsidig artist. Redan som tonåring arbetade hon på ett flertal teatrar i Stockholm och medverkade i produktioner för SVT. Efter studenten på Kungsholmens Musikgymnasium kom Sara in på Balettakademien i Göteborg där hon efter tre år tog sin examen på musikalteaterlinjen som vidare ledde till direkt anställning i GöteborgsOperans uppsättning av West Side Story. Sara har medverkat i ett flertal musikaler runtom i Sverige: A Chorus Line, Stoppa världen – jag vill kliva av!, Evita, Godspell, Spindelkvinnans Kyss, Chess, Kiss me Kate, The Rocky Horror Show, Sommarnattens Leende och Hair. Sara har även varit sångsolist vid ett flertal tillfällen med Radiosymfonikerna i Berwaldhallen samt med GöteborgsOperans Symfoniorkester. Sara har de senaste åren varit knuten till Stockholms Stadsteater där hon rönt stora framgångar i bland annat Aniara, Onkel Vanja, Hair, Sommarnattens Leende, Top Girls samt Körsbärsträdgården. Under 2011 tilldelades hon Annalisa Ericson-stipendiet för ”iögonfallande och begåvade insatser inom sång, dans och teater.” Våren 2014 spelade Sara huvudrollen Sally Bowles i Malmö Stadsteaters stora succé Cabaret. Och på tv kunde vi se henne spela mot Ola Rapace i TV4:s deckarserie ”Inte flera Mord” som bygger på Maria Langs böcker.

 

CV - Jessica Bäcklund

Jessica Bäcklund har sjungit på scener som Läckö slottsopera, Värmlandsoperan, Opera i Ystad och Tidig Scen på Stockholm Early Music festival. Orkestrar hon sjungit med är Värmlands sonfonietta, Drottningholms barockensemble, Stockholms barockensemble m fl. Hon är medlem i Ensemble Villancico, Ensemblen har specialiserat sig på Latinamerikansk barockmusik och gjort ett flertal Radio- och TV-inspelningar. De har spelat in 4 CDs varav en har blivit Grammisnominerad. Hon sjunger ofta tillsammans med Vokalharmonin som specialiserat sig på tidig och ny musik. De var P2s Artist in Residence 2004-2005. Jessica är sedan hösten 2009 anställd i Musikalliansen och medlem i Radiokören med vilka hon ofta sjunger solistiskt. Hon sjöng solo i Deutsche Grammophons version av Mendelssohns Elias med Daniel Harding, Radiokören, Sveriges Radios Symfoniorkester och med Thomas Qvasthoff som Elias.

 

CV - David Härenstam

David Härenstam har efter att ha avslutat sina högre musikerstudier med en Advanced Diploma för Professor John Mills vid Royal Welsh College of Music and Drama, medverkat på många CD, radio och TV inspelningar. Han har turnerat i Europa och Australien som solist och i olika ensembler. Musik som sträcker från Argentinsk tango och klassisk musik till improvisationer med egna ”David Härenstam Trio”. David har också spelat in sju skivor i eget namn som prisats av internationell press, och medverkat på inspelningar med ett stort antal musiker från klassiska pianisten Bengt Forsberg till World Music artisten Seruwagi, Nya Zeeländska sångerskan Sophie Moleta och skådespelerskan Stina Ekblad.

 

CV - Malin-My Wall

Malin-My Wall studerade violin för professor Harald Thedéen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter studierna har hon frilansat inom de flesta genres. Hon har medverkat på flertalet inspelningar både film och cd. Hon har även turnerat flitigt med flera stora pop artister så som Lars Winnerbäck, Miss Li, Sanna Nielsen, Stefan Sundström, Brian Wilson och Weeping Willows. Under hösten våren 2015 jobbade hon på stadsteatern i föreställningen Chicago. Där har hon även varit med i uppsättningen Huset vid flon och Hållplats. Har även jobbat på Dramaten med bla, Pinocchio, Körsbärsträdgården och Ett Drömspel. Var med och startade Lönnebergakvartetten som gör en barnföreställning med klassisk musik.

 

 

 

 

 

 

 

 

This page can only be

found in Swedish.