dagen svalnar

DAVID HÄRENSTAM - Classical Guitar

Skådespelerskan Stina Ekblad läser, berättar och sjunger Edith Södergran tillsammans med en kammartrio med instrumenten flöjt, gitarr och kontrabas. De tonsatta dikterna är komponerade av Gunnar Edander och arrangerade av David. Programmet, som är 80 minuter långt består av 60 minuter kammarmusik (inklusive 4 kammarmusikaliska sånger), har tagits emot med stående ovationer bland annat på Stockholm Slott.

 

Musiker:

Peter Fridholm, tvärflöjt

Lauri Antila, kontrabas

David Härenstam, klassisk gitarr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program

Wilhelm Peterson-Berger (1867-1942) Arr: Mats Bergström

Intåg i sommarhagen

 

Johan Helmich Roman (1674 – 1758) Sonata E-moll

Lento

Allegro

Grave

Allegro

Vivace-Andante-Vivace

 

Anders Nilsson (1954) Spegeln

Erland von Koch (1910-2009) Canto e Danza

 

-PAUS-

 

Hugo Alfvén (1872-1960) Liten svit för soloflöjt

 

Staffan Storm (1964) Lost Summers

 

Gunnar Edander (1942) Text: Edith Södergran Arr: David Härenstam

Upptäckt - Nocturne - Nordisk vår - Stjärnorna

Rune Andersson (1936) Text: Edith Södergran Arr: David Härenstam

Dagen Svalnar

 

 

Programmet kan också bokas som en duo med bara Stina och David. Den instrumentala musiken blir då istället gitarrsolon av Barrios, Paganini, Ponce och Dyens.

 

 

Stina Ekblad

är en av sin generations främsta skådespelare. Hon Guldbagge-belönades för sina insatser i Bo Widerbergs “Ormens väg på hälleberget” samt i Mai Zetterlings “Amorosa” och Guldbagge-nominerades för sin roll i “Det enda rationella”. Hon har under årens lopp medverkat i mängder av kritikerrosade föreställningar, långfilmer och TV-produktioner.

Stina har förutom Guldbaggen erhållit exempelvis Svenska Akademiens Carl Åkermarks stipendium, Svenska Filmakademins Kurt Linder-stipendium, Dramatens O´Neill-stipendium, Svenska Finlands folktings förtjänstmedalj och den kungliga medaljen Litteris et artibus. Stina anlitas ofta som uppläserska och recitatris av lyrik och melodramer och samarbetar gärna med olika orkestrar och musiker. 1994 sammanställde hon en CD-skiva med dikter av Edith Södergran. 2002 fick hon ett fyraårsförordnande som professor i scenisk gestaltning med inriktning mot textinterpretation och språklig gestaltning vid Teaterhögskolan i Stockholm. Stina är under 2016 b.la. aktuell i huvudrollen som Kristina i Mats Eks pressrosade uppsättning på Dramaten av Wilhelm Mobergs- Utvandrarna.

 

David Härenstam, gitarr

Har efter sina högre musikerstudier med en Advanced Diploma för Professor John Mills vid Royal Welsh College of Music and Drama, medverkat på ett flertal CD, radio och TV inspelningar. Han har turnerat i Europa och Australien som solist och i olika ensembler. Musik som sträcker från Argentinsk tango och klassisk musik till improvisationer med egna ”David Härenstam Trio”. David har också spelat in fem skivor i eget namn som prisats av internationell press, och medverkat på inspelningar med ett stort antal musiker från klassiska pianisten Bengt Forsberg till World Music artisten Seruwagi och Nya Zeeländska sångerskan Sophie Moleta.

 

Peter Fridholm, flöjt

Har jobbat som soloflöjtist vid bland annat Sveriges Radios Symfoniorkester och Chamber Orchestra of Europé. Han innehar numera tjänsten som soloflöjtist i Kungliga Hovkapellet.

Peter utbildades vid Musikhögskolan i Malmö och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har haft ett stort antal solistuppdrag och turnéer genom åren, bland annat med Mozarts flöjt- och harpkonsert på Norrköpings Symfoniorkesters Kina-turné (dirigen: Lü Jia) och blev utsedd till Artist In Residence” vid ”Centre Of Fine Arts”, Banff, Canada.

 

Lauri Antila, kontrabas

Studerade till orkestermusiker på Helsingfors Konservatorium. I Stockholm etablerade han sig I mitten av 80-talet, snabbt som frilansmusiker inom flera olika genrer. Han spelar både klassiskt, jazz, folk- och världsmusik och har ofta spelat med olika sångsolister. Lauri har skrivit och spelat mycket teatermusik och musik för modern dans och har turnérat i stort sett över hela Europa med olika grupper och projekt.

 

 

 

 

 

 

Dagen svalnar

 

This page can only be

found in Swedish.